
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  
 

 
  

 
 

 

 
 

 
 

 
 
 

 
 

 
 

 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-284 

Issued: January 1984 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which was 
in effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of the 

Rules of Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at 
http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: May an attorney who is a shareholder in a corporation be the attorney for that 
corporation? 

Answer:  Qualified yes. 

References: Canon 5; EC 5-1, 5-2, 5-3, 5-7, 5-11, 5-18; DR 5-101(A), 5-104(A); Kentucky Bar 
Association v. Smith, Ky., S.W.2d (1983); 30 K.L.S. 12. 

OPINION 

The above question is one in which most lawyers who represent small corporations face on 
a daily basis. 

Canon 5 states: “LAWYERS SHOULD EXERCISE INDEPENDENT PROFESSIONAL 
JUDGMENT ON BEHALF OF A CLIENT.” 

The ethical considerations behind Canon 5 provide in essence that professional judgment of 
a lawyer must be based solely for the benefit of a client, free of interest of the lawyer.  EC 5-1, 5-2, 
5-3, 5-7, 5-11. 

An attorney for a corporation who is also a shareholder of that corporation whose 
allegiance to the corporate entity is provided in EC 5-18, as follows: 

A lawyer employed or retained by a corporation or similar entity owes his 
allegiance to the entity and not to a stockholder, director, officer, employee, 
representative, or other person connected with the entity. In advising the entity; a 
lawyer should keep paramount its interests and his professional judgment should 
not be influenced by the personal desires of any person or organization. 
Occasionally, a lawyer for an entity is requested by a stockholder, director, officer, 
employee, representative, or other person connected with the entity to represent him 
in an individual capacity; in such case the lawyer may serve the individual only if 
the lawyer is convinced that differing interests are not present. 
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It is the Ethics Committee’s opinion there is no per se rule of 
disqualification of the lawyer who owns stock in a corporation from 
simultaneously representing the corporation.  However, the Committee must note 
for the benefit of all lawyers that there are a multitudeness potential for conflicts 
of interest facing the lawyer in this situation. The Disciplinary Rules, in particular 
DR 5-101(A) and DR 5-104(A), provide in essence that with full consent and 
disclosure they can enter into a business transaction for the client if the lawyer 
still exercises professional judgment on behalf of the client. 

Recently, in Kentucky Bar Association v. Smith, Ky., S.W.2d (1983), 30 K.L.S. 12, the 
Supreme Court stated: 

“... we are committed to the proposition that in financial dealings with a 
client, a lawyer must exercise the utmost good faith and fidelity to a client and not 
place himself or herself in a position of conflict of interest such as to bring the 
bench and bar into disrepute.” 

In conclusion, it is our opinion that there is no per se rule of disqualification in this regard. 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


